79017, Львів, вул. Левицького, 95 konsrus@lviv.farlep.net +38 (032) 275-05-77, +38-067-672-85-58 konsruslviv

пʼятницю, 15 липня 2016 р.

Теракт у Ніцці...

Місяць тому СБУ попередило 15 терактів на Євро-2016 і попереджало про їх ймовірність після Чемпіонату Європи

Українці знову несуть квіти до Посольства, на цей раз – французького. Нажаль, квіти не з нагоди святкування національного свята Франції – Дня взяття Бастилії. Квіти скорботи і співчуття за загиблими на згаданому святі.
Попри максимальну концентрацію зусиль правоохоронців напередодні та під час Євро 2016, саме вчора безпечність постфутбольної  Франції була використана терористом, французом туніського походження Могаммедом Лахуаєйем Булелем, для вчинення жорстокого теракту у серці Ніцци, на центральній вулиці Променад дез Англе, де декілька тисяч мешканців і гостей міста зібрались на національне свято.
Загинуло понад 80 чоловік, у т.ч – один українець, ще два - поранені. Співчуття родинам загиблих уже висловили президент України, прем’єр-міністр та голова парламенту.
Тут доцільно зробити певну ретроспективу у період місячної давності. Пригадуєте, 6 червня, напередодні відкриття головного футбольного турніру Європи, українська спецслужба затримала у Ягодині француза, який намагався провести величезну кількість вибухівки і зброї через український кордон, для вчинення 15 терактів у Франції на чемпіонаті з футболу.
Голова СБУ Василь Грицак на прес-конференції розповів деталі спецоперації: «Нам вдалося попередити серію терористичних актів. Об'єктами підриву мали стати: мусульманська мечеть, єврейська синагога, установа, яка займається зборами податків із громадян Франції, пункти спостереження за автобанами і багато інших місць. Планувалося провести 15 терактів». «125 кілограмів тротилу і 20 РПГ - зарядів – ви розумієте, які руйнування і які людські жертви могли принести напередодні проведення Євро-2016», – наголосив голова СБУ.
Місяць тому українська спецслужба була на шпальтах усіх провідних ЗМІ Європи, адже спрацювала на випередження, недавши терористам і їх спільникам доставити смертоносний вантаж на місце спланованого злочину. Щоб дана оцінка роботи СБУ не видавалась пафосом, варто розуміти, що теракти не плануються з «сьогодні» на «завтра», інколи підготовка триває півроку і більше. 
Саме тому згадана спецоперація стала свого роду Рубіконом, який терористи подолати не змогли, адже були позбавлені засобів для вчинення численних злочинів. Фактично на кінцевому етапі підготовки до вчинення теракту СБУ зламала плани терористам.
Одразу ж після проведення спецоперації, директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос у коментарі «Радіо Свобода» наголосив, що українські спецслужби продемонстрували якісну координацію з західними колегами. «Очевидно одне: операція затримання покупця зброї узгоджувалася з іншими спецслужбами, передовсім французькими. Сам факт, що Україна провела операцію, – це позитив. Держава продемонструвала, що може затримувати потенційних терористів і контролювати ситуацію, зокрема – обіг зброї та вибухівки», – наголосив експерт.
І саме за результатами успішної спецоперації, яка велась понад півроку, голова СБУ В.Грицак попереджав, що загроза для французів нікуди не зникла, а зважаючи на кількість вилученої вибухівки та зброї, масштабність запланованих терактів, така спроба може бути повторена й після Євро, коли пильність французьких правоохоронців буде приспана.
СБУ, зламавши одну із відпрацьованих схем постачання зброї у мирну Європу та попередивши серію терактів місяць тому, попереджала про приховану загрозу. Черговий теракт у Ніцці став цьому прикрим підтвердженням, нагадуванням світові, що терористична загроза нікуди не щезла, вона зачаїлась, змінила форми і методи.
Як відзначив один з українських експертів-криміналістів, коментуючи зміну тактики терористів у Ніцці, саме внаслідок широкомасштабних контртерористичних заходів, у т.ч. у взаємодії з українською спецслужбою, можливість застосування вибухівки та зброї фактично була знівельована. Використання вантажівки, якою терорист практично два кілометри таранив людей на набережній у Ніцці - це не що інше, як єдино можливий засіб вчинення злочину в умовах масштабної протидії. Прикро, що французькі спецслужби не змогли завадити вчиненню цього теракту, хоча й повинні були розуміти, що після успіху місцевих правоохоронців на Євро та ейфорії наступає затишшя, яке може бути використане терористами.
Згодом офіційна влада Франції зазначила, що зловмисник був відомий поліції такими злочинами, як викрадення і насильство. Тим не менш він не був відомий спецслужбам - не мав «досвіду» в області тероризму. Просте запитання: невже підставою для вивчення потенційної загрози повинен бути уже набутий досвід вчинення терактів?... Ноу коментс.
Однак, не час критикувати французів, не час давати поради постфактум. Варто лише переосмислити терористичну загрозу для усієї європейської та світової спільноти, навчитись діяти на випередження і бути готовим до нових викликів, які мімікрують і трансформуються щодня. А ще варто вкотре замислитись над тісною взаємодією усіх європейських спецслужб в питанні комплексної і масштабної протидії світовому тероризму, відкинувши неоправдану недовіру та упередженість старої Європи до своїх молодих партнерів.

"ГФ"

0 comments:

Дописати коментар

РЕЙТИНГ ТОП-10