79017, Львів, вул. Левицького, 95 konsrus@lviv.farlep.net +38 (032) 275-05-77, +38-067-672-85-58 konsruslviv

вівторок, 6 вересня 2016 р.

Якщо ціна на скраплений газ для авто буде 12 гривень, Україну чекає колапс...

Останнім часом виходить, що в Україні вже немає вигоди від переоблаштування автомашини на природній газ, а вже переведені на газ "хлібовозки" та інший "логістичний транспорт" будуть змушені підняти ціну на перевезення, що автоматично підвищить ціни на продукти, як мінімум на 30-40%! Якщо завтра ціна газу не відкотитися на рівень 8,50 за літр, то в Україні станеться дефолт, вважає експерт банківської сфери Олексій Лупоносов.
На його переконання, при ціні 12 гривень за літр автомобільного газу ціни на продукти в магазинах України зростуть на 20-30%, і буде дешевше їздити на бензині...
"Сьогодні я вирішив підрахувати, при якій ціні на газ стане вигідно їздити на бензині. Для своїх розрахунків я брав машину з двигуном 2 літри, коробкою "автомат", обладнаною системою ГБО покоління 4+, з урахуванням того, що в машині постійно включений кондиціонер.
Виходить, що в моєму випадку при пересуванню по місту в середньому моя машина споживає близько 10,5 літрів бензину, так що при середній ціні на бензин А-95 - 22 гривні за літр,-  виходить близько 220 гривень за кожні 100 кілометрів.
З огляду на те, що газ менш енергійний, ніж бензин, при тих же умовах, у мене йде близько 16,5 літрів газу на 100 кілометрів шляху, що при ціні вже в 11,50 грн. за літр обійдеться в 190 гривень", - констатує пан Лупоносов.
Виходить, що при нинішній ціні на газ економія на 100 кілометрах шляху трохи більше 30 гривень! А якщо ціна за газ підніметься вище 12 гривень за літр, то будь-яка економія взагалі пропаде, а в деяких випадках їзда на газу стане навіть дорожче, ніж їзда на бензині, адже пристрої ГБО 2 покоління "жеруть" газ значно більше, а саме такими пристроями оснащені 70% вітчизняних автомашин.
"Я вже мовчу про ТО газового обладнання, яке треба робити кожні 10 000 км, і про те, що газ іноді псує двигун і "сушить" масло, вимагаючи доливання 500 мг такого кожні 5000 км. А літр олії сьогодні дешевше 200 гривень не знайти!" - обурюється експерт.
"До речі, в окупованому Криму, ціна на автомобільний газ в перекладі на гривню лише 5,45 грн/л, а ціна літра А-95 близько 13 гривень за літр. Питання, чи захочуть жителі Криму вигнати окупантів і повернутися під контроль центральної влади? Я вже мовчу про те, що в Криму ціна за "комуналку" в рази менше ніж в неокупованій Україні. Наскільки ми знаємо, газ і паливо в Росії ми не купуємо, але в США літр А-95 вчора коштував всього 14 центів, що в перекладі на гривню аж 3,64 грн. Питання куди йдуть супер прибутку "керосинника" і чому ціна на газ і бензин в злиденній Україні дорожче, ніж в США?"- ставить питання пан Лупоносов.
Виходить, що не зростання курсу обміну долара впливає на ціну товарів в магазинах, а ціна на автомобільний газ підвищує вартість життя в країні і запускає спіраль інфляції. Зараз йде збиральна кампанія, і весь транспорт у сільському господарстві працює саме на газу, а якщо зростає вартість доставки товару, то й зростає ціна в магазині.
Ще місяць тому газ на АЗС коштував всього 7,50 гривень за літр, а сьогодні вже 11,50 грн. при цьому долар зріс лише на 1,25 грн!
"Чим пояснити таке стрімке зростання цін на ГАЗ для машин я не знаю, напевно, це чергова "диверсія Путіна". Якщо завтра ціна газу не відкотитися на рівень 8,50 за літр, і винні в зростанні ціни газу не будуть показово покарані, то дефолт України відбутися вже через 3 місяці і навіть транш МВФ нам не допоможе" - резюмує загрозу експерт.

"Галицький ФОРУМ"

0 comments:

Дописати коментар

РЕЙТИНГ ТОП-10