79017, Львів, вул. Левицького, 95 konsrus@lviv.farlep.net +38 (032) 275-05-77, +38-067-672-85-58 konsruslviv

суботу, 20 лютого 2016 р.

В РФ заарештували естонського бізнесмена. Звинувачують у шпигунстві

Російські спецслужби заарештували за підозрою в шпигунстві громадянина Естонії, бізнесмена Райво Сусі. Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на адвоката естонця Анатолія Толпегіна. За його словами, Сусі був затриманий в транзитній зоні аеропорту Шереметьєво 11 лютого.
Сусі запропонували "проїхати на Луб'янку. Наступного дня за рішенням Лефортовського суду Москви він заарештований терміном на два місяці", - зауважив правозахисник. Сусі пред'явлено звинувачення в шпигунстві за статтею 276 КК РФ, додав адвокат.
"Подія, що пов'язана з його обвинуваченням, мала місце в 2004-2007 роках", - відзначив він.
Наразі затриманий перебуває в СІЗО Лефортово. Слідчих дій з ним ще не проводилося, захист оскаржив арешт, але дата розгляду скарги ще не призначена. За його словами, Сусі не відмовляється від дачі показань, але вважає, що "претензії до нього не у зв'язку з діянням, яке він вчинив, а у зв'язку з політичними і дипломатичними причинами".
Як відомо, раніше засудженого в Росії за шпигунство офіцера естонської Поліції безпеки Естона Кохвера обміняли на колишнього офіцера МВС Естонії Олексія Дрессена.
Естон Кохвер незаконно утримувався в РФ з осені 2014 року, коли його викрали з території Естонії. В серпні 2015 року його засудили до 15 років позбавлення волі.
Разом із тим, російський вертоліт Мі-8 без дозволу залетів в повітряний простір Естонії. Інцидент стався 18 лютого в районі села Васкнарва об 11:55. Про це повідомляє ERR.ee.
За інформацією Генерального штабу Сил оборони Естонії, вертоліт знаходився в естонському повітряному просторі не більше хвилини.
Його транспондер був відключений, план польоту не був узгоджений з естонською стороною, у вертольота не було радіозв'язку з естонськими диспетчерами.
Департамент поліції і прикордонної охорони зафіксував інцидент візуально та за допомогою технічних засобів. Прикордонники перевірили акваторію Чудського озера і берегову лінію, нічого незвичайного не знайшли.
МЗС Естонії 19 лютого викликало посла РФ і вручив йому ноту протесту. Подібний інцидент, коли повітряний простір Естонії порушив російський вертоліт, став першим за останні п'ять років.

"ГФ"

0 comments:

Дописати коментар

РЕЙТИНГ ТОП-10