79017, Львів, вул. Левицького, 95 konsrus@lviv.farlep.net +38 (032) 275-05-77, +38-067-672-85-58 konsruslviv

середу, 20 грудня 2017 р.

"Віддати неможливо": Собчак зробила нову заяву щодо Криму

Самопроголошена кандидат в президенти Російської федерації Ксенія Собчак повторила, що за міжнародним правом Крим – український, а питання про повернення окупованого Криму Україні має вирішуватися на новому, визнаному в усьому світі референдумі. Про це Ксенія Собчак, яка оголосила про участь у виборах президента РФ, заявила під час прес-конференції з українськими журналістами, передає "Обозреватель".
"Вкрай складне питання. За міжнародним правом Крим – український. Там живуть люди й ми повинні визнати факт, що ті, хто там живе, ставляться до України з побоюванням. Це повинна визнати й сама Україна. І ми повинні разом вирішувати, що ми будемо робити. Забрати, а потім віддати неможливо. Протягом декількох років після зміни влади в РФ повинен бути проведений референдум, визнаний на міжнародному рівні. Люди самі повинні вирішити", - вважає вона.
Раніше пані Собчак в ефірі влаштувала суперечку із журналістом Олексієм Голубєвим через її слова про український Крим. Нагадаємо, що 18 жовтня Собчак оголосила про свою участь у виборах президента РФ а 24 жовтня вона заявила, що з точки зору міжнародного права Крим дійсно український.
«Ми (Росія) порушили наше слово, ми порушили Будапештський меморандум 1994 року, ми обіцяли і цю обіцянку не виконали», - наголосила Собчак, збуривши проти себе цілий шквал критичних висловлювань.
Разом із тим, у Кремлі заявили, що вважають "неправильною" резолюцію Генеральної асамблеї ООН щодо Криму. Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це сказав журналістам прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков.
"Ми вважаємо неправильними ці формулювання і не згодні з ними", - наголосив Пєсков. Як повідомляв УНІАН, 19 грудня Генасамблея ООН схвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)». За неї проголосували 70 країн. Проти - 26, утрималися - 76. Проти резолюції виступили Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Китай, Куба, Корейська народно-демократична республіка, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М'янма, Нікарагуа, Філіппіни, РФ, Сербія, Південна Африка, Судан, Таджикистан, Сирія, Уганда, Узбекистан, Венесуела і Зімбабве.
Серед тих, хто утримався - Бразилія, Єгипет, Йорданія, Мексика, Саудівська Аравія, Сінгапур, Шрі-Ланка, Таїланд, Об'єднані Арабські Емірати, В'єтнам й інші країни. У резолюції підтверджується, що між Україною і Росією існує збройний конфлікт. Читайте також МЗС про оновлену резолюцію ООН щодо Криму: наступним кроком має стати деокупація У документі засуджується «ретроактивне застосування РФ власних законів на окупованій території, а також примусове переведення громадян України в російське громадянство».
Також у резолюції міститься вимога, щоб Росія виконала проміжне рішення Міжнародного суду ООН з відновлення прав і свобод громадян України на півострові. Висловлюється заклик, щоб російська окупаційна влада забезпечила на півострові освітній процес українською і кримськотатарською мовами. Крім того, засуджується відсутність доступу до Криму для Моніторингової місії ООН з прав людини.
У резолюції відзначаються позитивні рішення України в контексті спрощення процедур для безперешкодного доступу до Криму журналістів і правозахисників, а також підтримка України ЗМІ й неурядових організацій, які були змушені тимчасово залишити українську територію.

"Галицький Форум"

0 comments:

Дописати коментар

РЕЙТИНГ ТОП-10

АРХІВ ПУБЛІКАЦІЙ