79017, Львів, вул. Левицького, 95 konsrus@lviv.farlep.net +38 (032) 275-05-77, +38-067-672-85-58 konsruslviv

понеділок, 19 вересня 2016 р.

Корупція поїдає земельні аукціони

Коли Верховна рада України прийняла зміни до Земельного кодексу в частині запровадження земельних аукціонів, аграрії та потенційні інвестори з полегшенням зітхнули. Невірилось, що в Україні починаються справжні європейські реформи.
Адже цього так довго чекали, чесної конкуренції, наповнення місцевих бюджетів та дбайливого ставлення до найбільшого багатства України - родючих чорноземів. Однак,  мафія і корупція в нашій державі непереможні.
Насправді свою роботу продовжили «чорні схеми», які дають можливість нечесним ділкам набивати кармани.
Як це працює: на земельний аукціон реєструється фіктивна фірма тих ділків, які вже тривалий час незаконно обробляють державні землі, ні копійки не заплативши в бюджет, а в ході проведення аукціону вони навмисно завищують орендну плату за користування землею, поки всі потенційні інвестори не відмовляться від подальших торгів. Після цього переможець протягом відведених 10 днів не вносить річну орендну плату (аукціон вважається таким як не відбувся) і спокійно продовжиться і подальше незаконне використання державних земель. Місцеві чиновники різних рівнів «кришують» це свавілля, а на рівні центральної влади та профільного міністерства не було прийнято жодних рішень і не було здійснено ніяких активних дій з метою врегулювання вказаної ситуації.
Разом з тим, представники влади в засобах масової інформації та по телебаченню активно розповідають пересічним громадянам про чесність та конкурентність, про залучення інвесторів на земельні аукціони, про європейський та реформаторський підхід до цього питання, а також про порушення низки кримінальних справ до тих чиновників, які виділяли землю без аукціонів.
Найближчим часом до проведення подібних аукціонів на яких будуть задіяні «чорні схеми» готуються Кропивницький, Полтава, Вінниця та інші міста України.
А ми з Вами побачимо, чи відреагує держава на цей безлад, чи знайдуться розумні рішення.

"Галицький ФОРУМ"

0 comments:

Дописати коментар

РЕЙТИНГ ТОП-10