79017, Львів, вул. Левицького, 95 konsrus@lviv.farlep.net +38 (032) 275-05-77, +38-067-672-85-58 konsruslviv

вівторок, 20 червня 2017 р.

В Transperensy International розповіли, як діяли "податкові майданчики" Клименка

"Податкові майданчики", пов'язані з екс-міністром податків і зборів Олександром Клименком, діяли в інтересах злочинного клану колишнього президента Віктора Януковича. Про це в коментарі агентству "Українські незалежні новини" повідомив виконавчий директор "Transperensy International" Ярослав Юрчишин. Він зазначив, що до схеми фіктивного повернення ПДВ і пільгового розмитнення товарів були причетні фактично всі регіональні представництва ДФС.
"Так звані "податкові майданчики" - це позазаконна процедура легалізації коштів, під час якої використовувалися певні лазівки податкового законодавства. Так, до їх діяльності (податкових майданчиків – ред.) були задіяні фактично від регіональні представництва ДФС, адже податкові майданчики діяли майже в кожній області", - розповів Я.Юрчишин.
Експерт пояснив, що діяльність так званих "податкових майданчиків" на місцях контролювали люди О.Клименка.
"Ми розуміємо, що команда В.Януковича була з одного боку досить монолітна, а з іншого – всередині вона мала свої групи впливів. Ми також розуміємо, що О.Клименко здійснював свою діяльність фактично в інтересах так званого "клану В.Януковича". Діяльність "податкових майданчиків" напряму здійснювали керівники або заступники регіональної митниці, які заводились під О.Клименка", - пояснив він.
Я.Юрчишин також зауважив, чому питання діяльності так званих “програмних підприємств” тривалий час було закритим.
"Є два пояснення, чому питання не піднімалося. Перше - попередні керівники прокуратури, Нацполіції просто закривали на це очі через небажання або професійну неспроможність довести справу до суду. Ми знаємо, як працював В. Шокін. А другий варіант пояснення – ці три роки після, фактично, втечі В. Януковича, слідство збирало належний фактаж. Я думаю що у певній пропорції діють як перший, так і другий фактор", - пояснив він.
Нагадаємо, Головна військова прокуратура спільно з Нацполіцією провели широкомасштабну антикорупційну операцію, в рамках якої було проведено 454 обшуки по всій Україні та затримано 23 особи. Спецоперація реалізована у рамках кримінального провадження за фактом діяльності так званих “податкових майданчиків” екс-міністра Олександра Клименка.
Як пояснили в слідчому органі, принцип "податкових майданчиків" полягав в тому, щоб замість сплати податків до державного бюджету, бізнес користувався послугами місцевих контор, метою яких була мінімізація відрахувань до бюджету країни.
Правоохоронці впевнені, що програма діяла на державному рівні і адмініструвалася керівництвом Міністерства доходів і зборів, зокрема безпосередньо міністром тих часів Олександром Клименком. На оперативних нарадах з підлеглими О.Клименко вживав терміни "державна програма" і "програмне підприємство".
Самому О.Клименко вже оголосили підозру за фактом нанесення збитків державі на суму 96 млрд грн.
Повідомляється, що приховувати кошти від держбюджету О.Клименко допомогали регіональні співробітники податкових адміністрацій.
Раніше УНН повідомляв, що лише один колишній дніпропетровській очільник податкової адміністрації Сергій Шинкаренко допоміг приховати від бюджету країни 2,3 млрд грн.
За інформацією ГПУ, колишні податківці нині дають викривальні покази проти О.Клименко. Зокрема, один з колишніх керівників обласної податкової адміністрації розкрив механізм забезпечення діяльності вказаних схем з боку податкових органів, починаючи від Міністерства доходів і зборів України, закінчуючи районною податковою інспекцією, де на обліку перебували “програмні підприємства”.

"Галицький ФОРУМ"

0 comments:

Дописати коментар

РЕЙТИНГ ТОП-10

АРХІВ ПУБЛІКАЦІЙ