79017, Львів, вул. Левицького, 95 konsrus@lviv.farlep.net +38 (032) 275-05-77, +38-067-672-85-58 konsruslviv

пʼятницю, 30 червня 2017 р.

Турчинов детально пояснив, як поширювався вірус "Petya A"

В результаті хакерської атаки за допомогою вірусу Petya A постраждали комп'ютерні системи багато українських державних установ, а посприяв його поширенню хостинг-майданчик одного з інтернет-провайдерів, до якого вже мало питання СБУ щодо співпраці з російськими спецслужбами.
Таку заяву зробив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, передає "Радіо Свобода".
"Насамперед, це (хакерська атака – "24") відбувалось за рахунок системи оновлення програмного забезпечення бухгалтерської звітності та документообігу. Також було задіяно хостинг-майданчик одного з інтернет-провайдерів, до якого вже мало питання СБУ щодо співпраці з російськими спецслужбами", – зауважив він.
За його словами, водночас активно використовувались системи "сірого інтернету", зокрема, можливості VPN, ТОR тощо, які активно рекламуються на російських ресурсах і доступ до яких було заборонено рішенням РНБО.
Також чиновник додав, що багато державних установ зазнали пошкоджень через те, що системно не виконували рішення РНБО і доручення Національного координаційного центру кібербезпеки.
"Поширення цього комп'ютерного вірусу та аналіз зламу інформаційних систем дає нам змогу говорити, що це складова гібридної війни, яку веде проти нас Росія", – резюмував Турчинов.
Нагадаємо, 27 червня в Україні почав поширюватись вірус-вимагач Petya.A. Атаки зазнав й медіахолдинг ТРК "Люкс", до складу якого входить 24 Канал.
Згодом стало відомо, що, крім України та Росії, вірус шириться країнами Європи, США та Азії.
Втім, слід відзначити, що американська компанія "Spinbackup", офіс якої розташований в Україні, знайшла спосіб захистити дані Google диску від вірусів-здирників. Про це розробники повідомили на офіційному сайті компанії "Spinbackup".
Всі файли, які знаходяться на Google диску, користувачі можуть відновити за допомогою Ransomware Protection.
В комп'ютерах, які працюють з G-Suite, антивірусний сервіс відстежує атаки вірусів-здирників у хмарі Google диску. Після виявлення нападу Ransomware Protection блокує джерело вірусу та визначає кількість пошкоджених файлів. Згодом всі вражені документи відновлюються з останньої збереженої копії.
За словами розробників, сервіс Ransomware Protection відстежує роботу працівників, які зберігають корпоративні дані в Google хмарі. Зокрема, виробники обіцяють здійснювати контроль за тим, хто отримав доступ до корпоративних даних користувача та чи є ризики витоку інформації.

"Галицький ФОРУМ"

0 comments:

Дописати коментар

РЕЙТИНГ ТОП-10

АРХІВ ПУБЛІКАЦІЙ