79017, Львів, вул. Левицького, 95 konsrus@lviv.farlep.net +38 (032) 275-05-77, +38-067-672-85-58 konsruslviv

неділю, 20 грудня 2015 р.

Петиція про переведення Києво-Печерської Лаври до Київського патріархату за 3 дні набрала потрібну кількість голосів

Антиукраїнська позиція УПЦ Московського патріархату спонукала українців рішуче висловити свою думку. Електронна петиція за переведення Києво-Печерської Лаври з Московського в Київський патріархат набрала 12 280 підписів ( станом на 10:40 10 грудня), при мінімально необхідних 10 000. Про це повідомляє прес-служба мерії столиці, передають Патріоти України.
До закінчення збору підписів залишилося ще 88 днів, автором петиції є письменник і журналіст Олексій Кононенко. "Враховуючи антиукраїнську, меркантильну, часом ворожу Україні позицію більшості священиків УПЦ Московського патріархату і особисто предстоятеля УПЦ Московського патріархату Онуфрія, скарбника Києво-Печерської лаври єпископа Варсонофія, прохання розглянути можливість проведення збору підписів громади міста з метою переведення Успенської Києво-Печерської лаври з Московського до Київського патріархату", - йдеться в тексті петиції. Зазначимо, що час розгляду петицій становить 10 днів.
Разом із тим, Тарас Чорновіл пояснив, чому небезпечно забирати Лавру у Московського патріархату. Політик вважає, що православну московську ієрархію слід потроху втягувати в об'єднавчий діалог, бо насильне забирання святині Росія може використати як чинник додаткового суспільного розколу.
Будь-яка спроба перевести Києво-Печерську або Почаївську лавру під Київський патріархат закінчаться дуже болісно. Про це у своїй колонці на сайті Gazeta.ua написав колишній депутат Верховної Ради кількох скликань, політичний експерт Тарас Чорновіл, передають Патріоти України.
За його словами, Росія використовує це як чинник додаткового суспільного розколу і зробить все для того, щоб в Україні почався заколот.
"Москва зробить чергову спробу, щоб відродити так званий новий "русский мир", який в Україні себе дискредитував. Використовує для цього якихось бабусь з хрестами.
Зараз їх по Києву ходить три десятки, а потім підніметься три мільйони. Тому забирати Лавру вкрай небезпечно і нелогічно. Було б краще, якби вона стала структурою об'єднаної української церкви", - зазначив Чорновіл.
Як зазначає політик, для цього потрібно потроху втягувати православну московську ієрархію в об'єднавчий діалог.
"Їх треба переконувати, а десь і дотискати, створювати проблеми. Спіймати, наприклад, на розкраданні громадських коштів, співпраці з російською агентурою, підтримці російської агресії проти України.
Після цього не варто робити прямі дії, а сказати:"Хлопці, все зафіксовано. І деякі з вас можуть відправитися за ґрати", - пропонує Чорновіл.
У той же час, він зазначає, що до передачі Лаври можна змусити і нинішнього предстоятеля УПЦ МП Онуфрія, але це буде складно через його тісні зв'язки з Кирилом і російськими спецслужбами.
"Але московські священики в Україні теж бояться, хочуть спокійно жити і не хочуть відправлятися за ґрати. Об'єднавчий процес буде нешвидким. Втім вичавити з проросійських священнослужителів якісь кроки на дистанціювання від Росії цілком можна.
Тим більше, що деякі з них скоюють злочини проти української держави - прямо підтримують сепаратизм. Якщо за це посадити кількох з них, ієрархія стане більш поступливою.
Хоча тиснути потрібно. Це дасть проміжний ефект. Остаточний буде не раніше того часу, коли Росія ослабне. А це може статися, як блискавично, так і через 30- 40 років", - резюмував Чорновіл.
Як повідомлялося раніше, 8 грудня на сайті Київської міськради була розміщена петиція щодо референдуму про передачу Києво-Печерської лаври у підпорядкування Київського патріархату. Увечері 9 грудня петиція набрала необхідні 10 000 голосів і продовжує їх набирати.
У той же час в Українській православній церкві Московського патріархату вважають провокацією збір підписів за передачу Києво-Печерської лаври УПЦ Київського патріархату.

"ГФ"

0 comments:

Дописати коментар

РЕЙТИНГ ТОП-10

АРХІВ ПУБЛІКАЦІЙ